Τι είναι ο καλλιτέχνης.

.
Μα τι νομίζετε ότι είναι ο καλλιτέχνης; Ένας ηλίθιος που έχει μόνο μάτια αν είναι ζωγράφος, μόνο αφτιά αν είναι μουσικός ή διαθέτει μόνο μια λύρα δια να εκφράσει τις διαθέσεις της ψυχής αν είναι ποιητής;
Κάθε άλλο.

Ο καλλιτέχνης είναι ένα πολιτικό ον που ζει έχοντας συνείδηση των δραματικών ή χαρμόσυνων γεγονότων που συμβαίνουν στον κόσμο και διαμορφώνεται με βάση ακριβώς αυτά το γεγονότα.

Πως Θα ήταν δυνατόν να αδιαφορεί κανείς για τους υπόλοιπους ανθρώπους και να απομονωθεί σε έναν γυάλινο πύργο μακριά από μια ζωή που του προσφέρεται τόσο απλόχερα;

Όχι η τέχνη δεν είναι για να διακοσμούμε διαμερίσματα! Είναι ένα όπλο εναντίον του εχθρού.




Pablo Picasso
Σκέψεις για την τέχνη
Εκδόσεις
Printa/Στις Πηγές της Γνώσης

.

Ο Κάρολος Κούν.

.

Ο Κάρολος Κούν είχε πει ότι η αρχαία Αθηναική κοινωνία ήταν πολύ αυστηρή. Έπρεπε να είναι, γιατί ήταν περιτριγυρισμένη από εχθρούς. Αλλά είχαν έναν μικρό περιφραγμένο χώρο όπου (μετουσιωμένα) μπορούσαν να ειπωθούν τα πάντα. Αυτό ήταν το θέατρο. Έτσι σε μια πόλη που δημόσια απαγορευόταν η βλασφημία υπήρχε χώρος για τον βλάσφημο Αριστοφάνη. Σε μια πόλη που η αιμομιξία ήταν τόσο απαγορευμένη όπου δεν υπήρχε ούτε λέξη για αυτό το αμάρτημα υπήρχε χώρος να μιλήσει ο Σοφοκλής για το άρρητο αρρήτων στον Οιδίποδα ή ο Αισχύλος να μιλήσει με οίκτο για τον όλεθρο που σκόρπισαν οι Αθηναίοι στους Πέρσες. Αυτό ήταν που έκανε τους αρχαίους Έλληνες σπουδαίους.
































Στην ίδια γεωγραφική θέση δύο χιλιάδες πεντακόσια χρόνια μετά αυτός ο χώρος έχει καταργηθεί. Εδώ πια τα του πολιτισμού ρυθμίζουν άνθρωποι που υποστηρίζουν ότι η τέχνη πρέπει να περιορίζεται από τον νόμο και το κοινό γούστο. Με ένα τέτοιο σκεπτικό γιατί να κάνουμε άλλη τέχνη από τις σπηλαιογραφίες; Άρτια ζωγραφική είναι στο κάτω, κάτω.




.

Η λογοκρισία της τέχνης και ο Ευάγγελος Βενιζέλος

.

Thierry de Cordier "Tout ceci est écoeurant J'arrête d'écrire" 1977



Ναι λοιπόν καλοί μου φιλότεχνοι φίλοι, υπάρχει λογοκρισία στην τέχνη και μάλιστα από υπουργό πολιτισμού που σήμερα έχει δικό του μπλογκ. Ο άνθρωπος αυτός έχει πει:

The Secretary of Culture Evangelos Venizelos, a professor of Constitutional Law declares “ the freedom of art is restricted by the law and public taste"

...δηλαδή "η ελευθερία στην τέχνη περιορίζεται από τον νόμο και το κοινό γούστο"


“Asperges Me” Thierry de Cordier


Έτσι λογόκρινε το έργο “Asperges Me” του Thierry de Cordier στην σημαντικότερη έκθεση σύγχρονης τέχνης που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Δεν θα σχολιάσω τη στάση του κ. Βενιζέλου σε αυτό το ποστ, αλλά μια που το παιδί άνοιξε πια δικό του μπλογκ για να επικοινωνήσει με τους πολίτες γιατί δεν του ζητάτε εσείς διευκρινήσεις;



Περισσότερες πληροφορίες για το λογοκριτικό έργο του μπορείτε να μάθετε
ΕΔΩ

.


Γίνεται λογοκρισία στην Τέχνη;




Και δεν μιλάω για την Κίνα ή άλλα ολοφάνερα δικτατορικά καθεστώτα. Μιλάω για την Ευρώπη και μια που σε αυτό το καζάνι βράζουμε όλοι μιλάω κυρίως για την Ελλάδα. Την σύγχρονη Ελλάδα.

Τι είναι τέχνη;

.
Αναρωτιέται ο Ούρφουρσλάαγκ...


Fountain by Marcel Duchamp, 1917





Οι καλύτερες απαντήσεις κερδίζουν γλυφιτζούρι.

Πρέπει η τέχνη να είναι κατανοητή;




-Ναι αλλά μόνο σε εκείνους για τους οποίους προορίζεται.

Σ.Γ.Λετς

Τι είναι τέχνη.



"Τέχνη ονομάζεται το σύνολο της ανθρώπινης δημιουργίας με βάση την πνευματική κατανόηση, επεξεργασία και ανάπλαση, κοινών εμπειριών της καθημερινής ζωής σε σχέση με το κοινωνικό, πολιτισμικό, ιστορικό και γεωγραφικό πλαίσιο στο οποίο διέπονται.

Aποτελεί μια ευρύτερης ερμηνείας ονομασία που χρησιμοποιείται για να περιγράψουμε την διαδικασία, της οποίας προιόν είναι κάτι το μή φυσικό, το οποίο ακολουθεί τους κανόνες του δημιουργού.

Στον Δυτικό κόσμο η τέχνη περιγράφεται ώς art, από το Λατινικό ars που εν μέρει σημαίνει διακανονίζω, διευθετώ."

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Νομίζω ότι η βικιπαίδεια είναι κάπως ασαφής. Αλλοι έχουν άλλη γνώμη για την τέχνη:




"το κοινό πρέπει να βλέπει
την τέχνη ως όπλο υπεράσπισης του ανθρώπου από τις αλλοτριωτικές δυνάμεις"

ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος στην Πολιτιστική Αμφικτιονία(5/7/2006).







"Η τέχνη είναι μιά μορφή εξέγερσης."

Πάμπλο Πικάσσο







-Μήπως η τέχνη δεν είναι είδος πολυτελείας;
-Οχι κύριε, η τέχνη μου είναι είδος πρώτης ανάγκης.
Ντεγκά



.

Γιατί να αφορά και τρίτους αυτό το μπλογκ;

Γιατί σε αυτό το μπλογκ θα ποστάρω ζητήματα που αφορούν την συγχρονη τέχνη τον τρόπο που αυτή διαμορφώνει την σύγχρονη αισθητική, άρα και τον τρόπο ζωής αλλά και σκέψης μας.



Γιατί σε αυτό το μπλογκ πέρα από σύγχρονες δημιουργίες θα δημοσιεύονται και έργα καλλιτεχνών που δούλεψαν πολύ πριν από εμάς και μας εστρωσαν τον δρόμο στον οποίο βαδίζουμε εμείς σήμερα.



Γιατί πιστεύω πως τα ζητήματα αισθητικής και ηθικής μας αφορούν όλους.

.

Τι σκοπό εξυπηρετεί αυτό το μπλογκ;

Την τέχνη.

Γιατί έφτιαξα αυτό το μπλογκ;

Για πλάκα.



maurizio cattelan