Τι είναι ο καλλιτέχνης.

.
Μα τι νομίζετε ότι είναι ο καλλιτέχνης; Ένας ηλίθιος που έχει μόνο μάτια αν είναι ζωγράφος, μόνο αφτιά αν είναι μουσικός ή διαθέτει μόνο μια λύρα δια να εκφράσει τις διαθέσεις της ψυχής αν είναι ποιητής;
Κάθε άλλο.

Ο καλλιτέχνης είναι ένα πολιτικό ον που ζει έχοντας συνείδηση των δραματικών ή χαρμόσυνων γεγονότων που συμβαίνουν στον κόσμο και διαμορφώνεται με βάση ακριβώς αυτά το γεγονότα.

Πως Θα ήταν δυνατόν να αδιαφορεί κανείς για τους υπόλοιπους ανθρώπους και να απομονωθεί σε έναν γυάλινο πύργο μακριά από μια ζωή που του προσφέρεται τόσο απλόχερα;

Όχι η τέχνη δεν είναι για να διακοσμούμε διαμερίσματα! Είναι ένα όπλο εναντίον του εχθρού.




Pablo Picasso
Σκέψεις για την τέχνη
Εκδόσεις
Printa/Στις Πηγές της Γνώσης

.

5 comments:

λολιτα said...

Πάντα πίστευα οτι το ταλέντο είναι ενα θείο δωρο που στο χαρίζει ο θεός όταν σε βλέπει...σαν να σε ερωτεύεται ενα πράγμα...(συνάμα με την πολλη δουλεία λέει κάποιος ταλαντούχος καλλιτέχνης που ξέρω).
Είναι σπουδαίο όπλο στα χέρια αυτού που το έχει και σαφέστατα δεν πρέπει να μένει ούτε ανεκμετάλλευτο ούτε αποστασιοποιημένο απο τις εξελίξεις της ζωής....

Urfurslaag said...

Θείο δώρο και παπάρια. Τα περί θείου δώρου είναι δικαιολογία για τους τεμπέληδες. Δεν έχω ταλέντο για μένα σημαίνει βαριέμαι να ασχοληθώ.

Rodia said...

εχμ.. να σου πω.. μέχρι πριν 2 χρόνια νόμιζα ότι όλοι οι άνθρωποι είναι εν δυνάμει καλλιτέχνες.. σήμερα όμως τείνω να αλλάξω γνώμη..

Και.. γιατί δεν μπορούμε να γεμίζουμε τα σπίτια μας με έργα τέχνης; Θα μας πιάσουν για οπλοκατοχή..? ;-)

Urfurslaag said...

@ Ροδιά: Όλοι οι άνθρωποι είναι εν δυνάμει καλλιτέχνες όπως είναι και εν δυνάμει διεφθαρμένοι δημόσιοι λειτουργοί. Είναι θέμα παιδείας και συγκυριών.

Μπορούμε. Αλλά δεν το κάνουμε για αυτόν ακριβώς τον λόγο.

Antoine said...

Γενικά πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι η Τέχνη υπηρετεί τα κοινωνικά δεδομένα της εκάστοτε εποχής. Γι' αυτό άλλωστε και εξελίσσεται. Δε μένει στατική αλλά μεταβάλλεται.

Ωραία θέματα επεξεργάζεται το blog σου!