Η λογοκρισία της τέχνης και ο Ευάγγελος Βενιζέλος

.

Thierry de Cordier "Tout ceci est écoeurant J'arrête d'écrire" 1977



Ναι λοιπόν καλοί μου φιλότεχνοι φίλοι, υπάρχει λογοκρισία στην τέχνη και μάλιστα από υπουργό πολιτισμού που σήμερα έχει δικό του μπλογκ. Ο άνθρωπος αυτός έχει πει:

The Secretary of Culture Evangelos Venizelos, a professor of Constitutional Law declares “ the freedom of art is restricted by the law and public taste"

...δηλαδή "η ελευθερία στην τέχνη περιορίζεται από τον νόμο και το κοινό γούστο"


“Asperges Me” Thierry de Cordier


Έτσι λογόκρινε το έργο “Asperges Me” του Thierry de Cordier στην σημαντικότερη έκθεση σύγχρονης τέχνης που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Δεν θα σχολιάσω τη στάση του κ. Βενιζέλου σε αυτό το ποστ, αλλά μια που το παιδί άνοιξε πια δικό του μπλογκ για να επικοινωνήσει με τους πολίτες γιατί δεν του ζητάτε εσείς διευκρινήσεις;



Περισσότερες πληροφορίες για το λογοκριτικό έργο του μπορείτε να μάθετε
ΕΔΩ

.


10 comments:

Vv said...

Το να μην γινεται λογοκρισια στην τεχνη ειναι λιγο σχετικο.. Κανενας δεν εχει το αλαθητο του παπα νομιζω. Βεβαια υπαρχει και η αλλη αποψη,δηλαδη οταν δεν σου αρεσει κατι απλα δεν το βλεπεις,αλλα αν σε θιγει ειναι λογικο να το λογοκρινεις. Αυτα τραβαει και ο Πανουσης και αυτο θελει να κανει! :P

λολιτα said...

Δεν πολυκαταλαβα την τοποθετηση σου...
ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ?

Σαν ανεκδοτο μου ακουγεται...

Vv said...

Εξαρταται απο το πως εννοεις εσυ τη λογοκρισια.Δεν μπορει η τεχνη να ειναι το μοναδικο πραγμα στον κοσμο που δεν θα λογοκρινεται επειδη ετσι το θελω εγω,εσυ,ο χ και ο ψ.Δηλαδη αν κατι με θιγει δεν θα το πω επειδη ΔΕΝ πρεπει να λογοκρινω την τεχνη? Κουλο μου ακουγεται..

λολιτα said...

Όχι ακριβως ετσι αλλα τι ακριβως μπορει να κανει η τέχνη και να σε θίξει?


Δώσε μου ένα παράδειγμα

Vv said...

Αν μπορεις θυμισε μου λιγο τι ακριβως απεικονιζε το εργο που αφαιρεθηκε απο την εκθεση που εχει εδω σε ενα προηγουμενο ποστ και τι σημασια του εδινε ο δημιουργος του και θα σου πω.

Urfurslaag said...

Το έργο που λογοκρίθηκε είναι ακριβώς σε αυτό το ποστ και είναι το “Asperges Me” του Thierry de Cordier

Ο καλιτέχνης θεωρεί το σπέρμα μια μορφή ευλογίας. Για περισσότερα μήπως πρέπει να ψάξεις και λίγο μόνη σου;

Vv said...

Αν ηθελα να μαθω περισσοτερα μην νομιζεις θα εψαχνα.Απο κει και περα ο καθενας εχει το δικαιωμα να κρινει τι του αρεσει και τι οχι.Τωρα κατα ποσο μπορει να λογοκρινει καποιος ενα εργο απο τη στιγμη που δεν εχει καμια επαφη με την τεχνη ειναι ενα αλλο θεμα.

srt said...

Για το συγκεκριμένο έργο : Είμαι ο τελευταίος που θα υποστηρίξει τα σύμβολα και τη λογοκρισία στην τέχνη. Επίσης συμφωνώ πως το σεξ έχει καταδικαστεί σε κάτι απόκρυφο και βρόμικο, ενώ είναι μια από τις φυσιολογικές λειτουργίες του ανθρώπου. Δε πιστεύεις όμως πως η παραποίηση ενός συμβόλου που εμπνέει σεβασμό και δέος σε μια πολύ μεγάλη μερίδα ανθρώπων (άσχετο αν συμφωνώ ή όχι) είναι κάτι που ξεπερνά τα όρια ; Δε παραβιάζει το νόμο, αλλά προσβάλει τις πεποιθήσεις των πιστών ; Και εν τέλει επανερχόμαστε στο κλασικό ερώτημα : Η τέχνη για την τέχνη, ή για το κοινό ;

Vv said...

καπως ετσι σκεφτηκα κ εγω.Για το συγκεκριμενο παντα επειδη νομιζω ειχε γινει θεμα και στις ειδησεις.

Sousou Delatroba said...

The Secretary of Culture Evangelos Venizelos, a professor of Constitutional Law declares “ the freedom of art is restricted by the law and public taste"

Ενημερώστε τον οβάλ αυτό κύριο πως ο μόνος περιορισμός που μπορεί να τεθεί σε ένα εικαστικό έργο είναι η κορνίζα.

Σουσού